Kan ik op reis gewoon gebruik maken van mijn mobiele data zonder extra kosten?
Verbonden blijven tijdens je reis is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als je paspoort. Of je nu wilt navigeren, contact wilt houden met vrienden en familie, of je favoriete serie wilt streamen, er zijn verschillende wensen om overal internettoegang te hebben.
Gebruik binnen de EU
Met de meeste mobiele abonnementen heb je dezelfde dekking en betaal je dezelfde prijzen binnen de EU. Dit betekent dat je je mobiele data kunt gebruiken zonder extra kosten.
Gebruik buiten de EU
Als je buiten de EU reist, kunnen de kosten aanzienlijk verschillen. Controleer altijd je mobiele abonnement en de tarieven voor mobiele data in het land van bestemming. Informeer bij je provider naar de kosten om onaangename verrassingen te voorkomen.
Let op bij bootreizen
Tijdens bootreizen, vooral op internationale wateren, verbindt jouw telefoon vaak met het satellietnetwerk van het schip in plaats van met zendmasten op het vaste land. Dit kan leiden tot hoge kosten, variërend van €7 tot €20 per MB. Streamen en internetten kunnen dan flink in de kosten lopen.
Lokale simkaarten
Een van de eenvoudigste en voordeligste manieren om internet in het buitenland te gebruiken is door een lokale simkaart te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij kiosken, supermarkten of telefoonwinkels en bieden vaak voordeligere tarieven voor data, bellen en sms’en. Plaats de simkaart in je telefoon en je bent klaar om te internetten.
Gebruik van je mobiele telefoon als hotspot
Je kunt je mobiele telefoon gebruiken om internet te delen met andere apparaten zoals je laptop of tablet. Dit doe je door een mobiele hotspot te maken:
-
- Voor iPhone: Ga naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot en zet deze aan.
- Voor Android: Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Hotspot en tethering > Wi-Fi-hotspot en zet deze aan.
Zo kun je de data van je telefoon gebruiken om andere apparaten met internet te verbinden.
Roaming bundels van je provider
Sommige Nederlandse providers bieden speciale roaming bundels aan die je kunt activeren voordat je op reis gaat. Deze bundels zijn vaak voordeliger dan standaard roaming tarieven. Informeer bij je provider naar de beschikbare opties en hoe je deze kunt activeren.
Gebruik een extra telefoon als hotspot
Als je een oude telefoon hebt, kun je deze als hotspot gebruiken. Koop een lokale simkaart voor deze telefoon en gebruik deze om een Wi-Fi netwerk te maken waarmee je andere apparaten kunt verbinden. Dit is een eenvoudige en flexibele manier om internet te delen, terwijl je je primaire telefoon voor je Nederlandse nummer kunt blijven gebruiken.
Hoe koop je een lokale simkaart:
- Bij aankomst op de luchthaven of in de stad, zoek naar kiosken of winkels die simkaarten verkopen.
- Kies een dataplan dat past bij jouw verbruik. Vraag de verkoper om hulp als je niet zeker bent.
- Plaats de simkaart in je telefoon en volg de instructies om deze te activeren.
- Noteer de pincode en pukcode van je oude simkaart ergens veilig, zodat je die niet vergeet.
- Zodra de simkaart is geactiveerd, kun je beginnen met internetten.
Met deze tips kun je zorgeloos genieten van je internetverbinding, waar je ook bent.
Het internet is een essentieel onderdeel van onze vakanties geworden, of het nu gaat om het boeken van hotels, het vinden van leuke activiteiten, of het delen van prachtige foto’s. Maar het gebruik van internet op vakantie brengt ook risico’s met zich mee. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen.
Gebruik veilige verbindingen
VPN is een soort beschermende laag voor je internetverbinding. Het maakt het moeilijker voor hackers om je gegevens te stelen. Populaire VPN’s zijn NordVPN en ExpressVPN. Ze zijn makkelijk te installeren en te gebruiken. Kijk of de websites die je bezoekt beginnen met “https://”. Wat betekent dat de site je gegevens versleutelt, wat veiliger is dan een “http://” site.
Bescherm je apparaten
Zet de “vind mijn apparaat” functie aan op je telefoon en andere apparaten. Mocht je iets kwijtraken, kun je het hiermee terugvinden of op afstand de gegevens wissen. Zorg ervoor dat de software op je apparaten up-to-date is. Dit helpt om je te beschermen tegen hackers. Schakel automatische updates in als je dat nog niet hebt gedaan.
Maak sterke wachtwoorden voor al je accounts en verander ze regelmatig. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites. Zet daarnaast automatische Wi-Fi en Bluetooth verbindingen uit als je ze niet gebruikt. Dit voorkomt dat je apparaat verbinding maakt met onveilige netwerken, en het helpt ook nog je batterij te besparen! Tenslotte gebruik MFA (Multi Factor Autenticatie) op je belangrijke accounts voor extra beveiliging. Dit betekent dat je, naast je wachtwoord, een extra code moet invoeren om in te kunnen loggen.
Beveilig je gegevens
Maak een back-up van belangrijke bestanden voordat je op reis gaat. Gebruik zowel een Cloudservice als een externe harde schijf om je gegevens veilig te bewaren. Gebruik geen openbare computers voor bankzaken of e-mail. Als je ze toch gebruikt, log dan uit en wis de geschiedenis op de browser.
Je scherm onleesbaar maken voor anderen
Gebruik een privacyscherm op je laptop of telefoon. Dit is een speciale folie die voorkomt dat mensen naast je mee kunnen kijken op je scherm. Het zorgt ervoor dat alleen jij, wanneer je recht voor het scherm zit, alles kunt zien, waardoor je gegevens beschermd zijn tegen nieuwsgierige blikken.
We hebben allemaal zo onze favoriete websites. Of het nu gaat om het laatste nieuws, inspirerende blogs, of gewoon een plek om te ontspannen, er zijn altijd een paar sites die we regelmatig bezoeken. En laten we eerlijk zijn, wie kan er nu Plaza weerstaan als nummer één favoriet?
Maar hoe handig zou het zijn om deze favorieten direct bij de hand te hebben, zonder te hoeven zoeken? Daarom hebben we voor iedereen een handige checklist samengesteld over hoe je deze favoriete websites kunt opslaan op het startscherm van je mobiele telefoon. Geen gedoe meer, alleen maar gemakkelijke toegang tot de sites die je het meest waardeert. Klik hier voor de checklist.
Het kan lastig zijn om spammails te herkennen tussen al je andere berichten. Maar met een beetje oplettendheid kun je ze snel opsporen. Hier zijn een paar handige tips:
- Controleer de afzender: Bekijk eerst wie de e-mail heeft gestuurd. Als het een onbekend adres is of als je de afzender niet herkent, is de kans groot dat het om spam gaat.
- Let op verdachte elementen: Neem de inhoud van de e-mail goed door. Zijn er vreemde grammaticale fouten of rare bijlagen? Dit zijn indicatoren dat het mogelijk om spam gaat.
- Wees voorzichtig met urgente berichten: Oplichters proberen vaak je aandacht te trekken door te doen alsof er haast bij is. Denk goed na voordat je gehaast reageert.
- Controleer de links: Voordat je op een link klikt, bekijk je deze eerst grondig. Als het er verdacht uitziet, klik er dan niet op.
- Maak gebruik van spamfilters: Zorg ervoor dat je spamfilter is ingeschakeld om verdachte e-mails automatisch te filteren
Met deze tips kun je snel bepalen of een e-mail spam is en voorkom je dat je wordt misleid door phishingmails. Blijf alert en bescherm jezelf online!
Spam (ongewenste e-mail) bestaat al sinds de begindagen van internet. Je komt er nooit helemaal van af, maar er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om spam te voorkomen en te blokkeren.
In onze mailbox ontvangen wij regelmatig ongewenste berichten die ons zelfs proberen te misleiden. Gelukkig zijn er manieren om deze vervelende e-mails zoveel mogelijk te vermijden.
Hier zijn een paar handige tips:
1. Bescherm je e-mailadres: Voorkom dat spammers je e-mailadres vinden door het niet zomaar overal achter te laten. Denk goed na voordat je het deelt op websites of bij registraties. Vaak gebruiken ze het voor reclame en spam.
2. Negeer ongewenste berichten: Door te reageren op ongewenste berichten bevestig je aan spammers dat je e-mailadres actief is. Hierdoor krijg je mogelijk nog meer ongewenste e-mails.
3. Wees voorzichtig met het opgeven van je e-mailadres: Geef je e-mailadres alleen aan vertrouwde bronnen en onderzoek of ze het niet met anderen delen.
4. Stuur geen kettingbrieven door: Door kettingbrieven door te sturen verspreid je niet alleen je eigen mailadres, maar ook dat van anderen. Dit kan leiden tot meer spam.
5. Klik niet op ‘afmelden’: Het lijkt handig om op ‘afmelden’ te klikken in spammails, maar dit kan juist zorgen voor meer spam. Markeer de e-mail liever als spam.
Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je voorkomen dat je mailbox wordt overspoeld met ongewenste berichten en kun je genieten van een schonere inbox.
Om je mobiele telefoon optimaal te gebruiken, is het handig om enkele eenvoudige stappen te volgen. Ten eerste, sluit apps af die je niet meer gebruikt. Dit helpt de batterijduur te verlengen en je telefoon soepel te laten werken. Regelmatig je telefoon herstarten kan ook helpen om het geheugen vrij te maken en dat updates goed geïnstalleerd worden.
Als je een app niet meer nodig hebt, sluit deze dan volledig af. Op Android kun je dit doen door op de recente apps-knop te drukken. Op een iPhone kun je twee keer op de startknop drukken of omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm en de apps weg te vegen. Het is ook verstandig om je telefoon minstens een per week volledig uit te schakelen of opnieuw op te starten om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Zorg er ook voor dat zowel je apps als je telefoon zelf up-to-date zijn om de prestaties te verbeteren en de levensduur te verlengen.
Maak ook gebruik van de energiebesparingsmodus als je merkt dat je batterij snel leegloopt. Deze modus vermindert het energieverbruik van je telefoon door bepaalde functies uit te schakelen of te beperken, waardoor je batterij langer meegaat. Tot slot, beheer je notificatie-instellingen om alleen belangrijke updates te ontvangen. Dit helpt niet alleen om afleiding te voorkomen, maar kan ook helpen om de batterijduur te verlengen.