Beste supporter,

Als je persoonlijke gegevens zoals je contacten, creditcards, bankgegevens en meer op je telefoon hebt opgeslagen, vraag je je misschien af of je telefoon kwetsbaar is voor hacken. Helaas is dit een reëel probleem en kunnen mobiele telefoons gehackt worden.

Als je telefoon eenmaal gehackt is, kan dit ernstige problemen veroorzaken, zoals het verlies van persoonlijke gegevens en financiële schade. Gelukkig zijn er manieren om jezelf hiertegen te beschermen. Door regelmatig te controleren of je telefoon gehackt is en door het gebruik van een gratis mobiele beveiligingsapp, kun je de veiligheid van je gegevens vergroten.

Onze deskundige tekstschrijvers hebben de informatie die je nodig hebt om te leren hoe je jouw telefoon kunt beschermen tegen hackpogingen. Lees verder en ontdek hoe je jouw telefoon kunt controleren op hackpogingen en hoe je jezelf kunt beschermen met behulp van een gratis mobiele beveiligingsapp.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen beantwoorden wij alvast de allereerste en belangrijkste vraag:

“Kan iemand mijn telefoon hacken?”
Ja, jouw telefoon kan worden gehackt, en het gebeurt vaker dan je denkt.

Maar er zijn manieren om te zien of u het slachtoffer bent geworden van een telefoonhack en u kunt maatregelen treffen om te voorkomen dat uw telefoon wordt gehackt.In dit artikel lees jij hoe je jezelf kunt beschermen tegen hacken.

Hoe je kunt zien of jouw telefoon is gehackt
Er zullen altijd hackers zijn, maar jij kunt je gegevens veilig houden door te letten op tekenen van een hack. Hieronder lees je hoe je kunt zien of jouw telefoon is gehackt.
Mijn telefoon werkt langzamer dan normaal

Een van de meest voorkomende tekens van een gehackte telefoon is het verminderen van de prestaties. Als het te lang duurt voordat websites zijn geladen of als jouw apps plotseling crashen tijdens het gebruik is het mogelijk dat de bandbreedte of de verwerkingskracht van uw telefoon door malware wordt overbelast. Je kunt ook problemen hebben met het verzenden en ontvangen van berichten of als je probeert de telefoon in en uit te schakelen.

🔥Mijn telefoon voelt warm aan

Voelt je telefoon erg warm aan, zelfs als je hem niet gebruikt? Telefoons kunnen warm worden tijdens langdurig intensief gebruik, zoals tijdens het streamen van een film of urenlang gamen, maar als jij niet verantwoordelijk bent voor het opwarmen van je telefoon, kan iemand anders de oorzaak zijn.

🔋Mijn batterij raakt sneller leeg dan normaal

Als de batterij van jouw telefoon sneller leeg raakt dan normaal, controleer je of er veel apps op de achtergrond zijn geopend. Apps op de achtergrond kunnen veel gegevens gebruiken en je kunt batterijstroom besparen door het gebruik van gegevens door apps op de achtergrond te beperken.

📡Ik heb geen of weinig bereik

Hoewel het niet ongewoon is dat af en toe een oproep wordt verbroken of dat een verbinding slecht is, kun je jezelf afvragen wanneer de service steeds vaker wordt onderbroken:
Is mijn telefoon gehackt?

🛑Ik krijg vreemde pop-ups

Als je veel meer pop-upadvertenties ziet dan normaal, is jouw telefoon mogelijk besmet met adware, een soort schadelijke software die advertenties weergeeft.
Tik nooit op verdachte advertenties of koppelingen.

📲Websites op mijn mobiel zien er anders uit

Soms wijzigt Google het uiterlijk van hun homepage vanwege een speciale dag, maar als je merkt dat veel websites er anders uitzien dan normaal, kan dit betekenen dat jouw iPhone of Android-telefoon is gehackt.

Malware op uw telefoon kan dienen als een proxy tussen uw telefoon en internet, waardoor uw verkeer naar andere websites wordt geleid. Als u weet hoe u kunt controleren of een website veilig is, kunt u zichzelf beschermen.

⚠️Er verschijnen nieuwe apps op mijn telefoon

Hoewel we allemaal wel eens een app hebben gedownload en deze vervolgens meteen zijn vergeten, is een van de tekenen dat een hacker toegang heeft tot jouw telefoon de aanwezigheid van apps die jij niet herkent. Op een rommelig ingerichte telefoon kan één extra app met schadelijke intenties gemakkelijk onopgemerkt blijven.

Als jij een onbekende app ziet, zoek die dan online op. Mogelijk moet je dan malware van jouw telefoon verwijderen. Kijk altijd eerst op internet of een app veilig is voordat je de app downloadt.

🆘Mijn apps werken niet meer goed

Als apps regelmatig stoppen met werken of als jouw telefoon regelmatig vastloopt, kan dit komen doordat jouw mobiele telefoon is gehackt en malware de resources van jouw telefoon gebruikt.

Slechte prestaties kunnen ook een indicatie zijn dat je de software van jouw telefoon moet bijwerken, wat essentieel is voor de beveiliging van jouw telefoon. Probeer, voordat je een nieuwe telefoon aanschaft, eerst onze tips om jouw iPhone sneller te maken of jouw Android-apparaat een boost te geven.

📞Ik ontvang onbekende oproepen en sms-berichten

Kan iemand jouw iPhone hacken met een sms-bericht? Kan iemand jouw telefoon hacken door je te bellen? Het is onwaarschijnlijk dat iemand jouw telefoon rechtstreeks kan hacken door jou te bellen (hoewel ze kunnen proberen om informatie te krijgen). Maar het hacken door middel van tekst is een ander verhaal.

Hoewel in veel gehackte sms-berichten wordt verzocht om op een koppeling te klikken, kan een hack via een iPhone-bericht met iOS-bugs zonder interactie een tekstbericht gebruiken om jouw telefoon te infecteren, zelfs zonder dat jezelf iets doet. Je kunt jezelf beschermen tegen deze kwetsbaarheden door een versleutelde berichten-app te gebruiken om de gegevens te beveiligen.

Als iemand jou vertelt dat je hem of haar hebt gebeld of een sms-bericht hebt gestuurd terwijl je dat niet hebt gedaan, is jouw telefoon waarschijnlijk gehackt. Stel familie en vrienden op de hoogte als je vreemde berichten of oproepen van hen ontvangt.

📉Mijn databundel raakt snel op

Als je onverklaarbare pieken in jouw gegevensgebruik ziet, ben je wellicht niet de enige die jouw databundel gebruikt. Een gehackte iPhone of Android-telefoon kan jouw gegevens gebruiken om informatie te verzenden die op jouw telefoon is verzameld.

🧾Ik krijg onverwachte kosten

Als je onverwachte kosten hebt die het telefoonbedrijf niet kan verklaren, kan dit het gevolg zijn van extra gegevensgebruik zoals hierboven wordt beschreven. Als iemand jouw telefoon op afstand gebruikt, kunnen ze mensen bellen of gebruikmaken van betaalde diensten. Mysterieuze kostenposten moeten worden onderzocht om malware uit te sluiten.

Fleeceware-apps kunnen buitensporige abonnementskosten in rekening brengen en kunnen ook de oorzaak zijn van factureringsproblemen. Deze apps proberen jou meestal over te halen met een gratis proefversie, die een paar dagen later in een betaald abonnement verandert. Als je een van deze apps op jouw telefoon aantreft, kun je jezelf afmelden via de app.

Alleen de app verwijderen is dus niet genoeg!

Foto hacker

“Hoe krijgen ze het voor elkaar?”
De technieken die telefoonhackers gebruiken

Maar hoe lukt het hackers om toegang te krijgen tot een telefoon? De gevaarlijkste en beruchtste hackers gebruiken een mix van technische trucs en social engineering om mensen om de tuin te leiden.

Telefoonhackers kunnen verschillende technieken gebruiken om toegang te krijgen tot uw mobiele apparaat.

Dit zijn de meest voorkomende technieken die hackers gebruiken om telefoons te hacken:

Phishing
Bij phishing worden social engineering-tactieken gebruikt om jou ertoe te brengen persoonlijke informatie te onthullen. Een phishing-aanval kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld een e-mail met een koppeling met de tekst GRATIS , die je vervolgens naar een schadelijke website leidt. Veel van de beruchtste hackers van nu maken gebruik van phishing-aanvallen.

Een complexere strategie is ook mogelijk, zoals een online quiz die jou kan vertellen welke Disney-prinses je bent, op basis van je verjaardag, de meisjesnaam van jouw moeder en de naam van jouw eerste huisdier. Antwoorden die de aanvaller vervolgens kan gebruiken om toegang te krijgen tot jouw accounts.

Phishing kan ook zeer doelgericht zijn, bijvoorbeeld een poging om één specifieke medewerker met een hoge functie te verleiden teveel informatie prijs te geven. Voor gerichte aanvallen tegen leidinggevende personen wordt de term whaling gebruikt.

Spionageapps

Een slinkse manier om een telefoon met malware te infecteren is door iemand over te halen om een app met verborgen spionagefuncties te downloaden. Deze app kan vermomd zijn als game, productiviteitsapp of zelfs als veelbelovende beveiligingsapp, terwijl het eigenlijk spyware is die jouw online activiteiten en persoonlijke gegevens volgt. Sommige Android-spyware kan zelfs spioneren terwijl jouw telefoon niet eens is ingeschakeld.

Een ander type schadelijke software voor jouw telefoon is stalkerware, die jouw bewegingen, internetten, berichten en oproepen volgt. Stalkerware wordt meestal geïnstalleerd door iemand die je kent. Als apps voor ouderlijk toezicht op deze manier worden gebruikt, is dit eigenlijk stalkerware.

SIM-swapping

Veel authenticatieprocedures op basis van twee factoren (2FA) bevestigen jouw aanmelding met een tekstbericht dat naar jouw telefoon wordt verzonden. Via SIM-swapping proberen hackers jouw serviceprovider ervan te overtuigen dat je telefoonnummer moet worden omgewisseld naar een andere SIM-kaart (van de hackers). Op die manier ontvangen zij jouw authenticatieberichten.

SIM-swapping begint meestal met pogingen tot phishing, om de hacker genoeg informatie te geven om jou te imiteren in de communicatie met de serviceprovider. Met voldoende persoonlijke gegevens kan een hacker jouw telefoonnummer gebruiken om een SIM-swap te starten.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat iemand jouw telefoon kan binnendringen door je te bellen, moet je jouw telefoonnummer toch beschermen: een gesprek met een onbekende kan onderdeel zijn van een plan om jou later te hacken.

Ongeautoriseerde toegang

Cybercriminelen kunnen phishing of andere technieken gebruiken om toegang te krijgen tot jouw iCloud- of Google-account. Veel mensen hebben deze accounts gekoppeld aan hun sociale media, die kunnen worden gebruikt om jouw gegevens te achterhalen. Via onbevoegde toegang tot jouw accounts kan een hacker je locatiegegevens en jouw e-mails, berichten en de toetsen op je toetsenbord bekijken.

Bluetooth
Het is een makkelijke manier om muziek af te spelen via een luidspreker, maar een draadloze Bluetooth-verbinding maakt jouw telefoon kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Hackers kunnen software gebruiken om een bluetooth-signaal te onderscheppen en toegang te krijgen tot jouw telefoon. Koppel je telefoon niet aan een apparaat dat je niet vertrouwt of aan een (openbare)locatie die niet is beveiligd.

Wifi

Wifi kan net als Bluetooth door hackers worden gebruikt om toegang te krijgen tot jouw telefoon. Met name het gebruik van openbare wifi-netwerken kan je telefoon kwetsbaar maken voor aanvallen, omdat het mogelijk is dat zo’n netwerk wordt beheerd door een kwaadwillende partij die erop wacht dat jij verbinding maakt. Het is ook belangrijk om het standaardwachtwoord van jouw wifi-thuisnetwerk te wijzigen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw router.

je kunt jezelf op openbare wifi-netwerken beschermen door een mobiel VPN in te stellen op iPhone of Android. Een VPN (virtual private network) versleutelt jouw verbinding om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw telefoon.

Oplaadstations

Wil je jouw telefoon snel opladen bij een openbaar oplaadstation? Niet verstandig!

Deze oplaadstations kunnen geïnfecteerd zijn met malware, die tijdens het opladen op jouw systeem wordt geplaatst.

Een geïnfecteerd oplaadstation doet meer dan alleen opladen. De malware verspreidt zich naar jouw telefoon, volgt wat je doet en verzamelt en verzendt vervolgens jouw persoonlijke gegevens, en kan zelfs geld opnemen van jouw bankrekening.

Als je mobiele oplaadstations gebruikt, moet je jouw telefoon beschermen met een beveiligingsapp van een betrouwbare leverancier.

AVG AntiVirus voor Android en AVG Mobile Security voor iPhone beschermen uw telefoon tegen schadelijke activiteiten, zodat uw gegevens en apps altijd beschermd zijn. Bescherm jouw telefoon tegen dreigingen zoals deze met AVG AntiVirus voor Android of AVG Mobile Security voor iPhone. Beide programma’s bieden een extra beschermingslaag tegen hackers en beschermen uw telefoon en uw persoonlijke gegevens.

Gratis AVG Antivirus downloaden

Bron: https://avg.com

Mocht je toch denken dat er iets mis is met jouw telefoon? Wees maar niet bang want wij zijn er voor je. Neem contact op met onze IT-afdeling. Ook als je bang bent dat er iets ergs is gebeurd met de telefoon of laptop want, hoe eerder er wordt gehandeld, hoe sneller de schade wordt beperkt. 

 

Hieronder staan de stapsgewijze instructies van de video voor het aanzetten van meldingen voor Outlook op zowel iPhone als Android.

Outlook-meldingen aanzetten op iPhone:

Stap 1: Open de ‘Instellingen’ app op je iPhone.
Stap 2: Tik op ‘Meldingen’.
Stap 3: Zoek en tik op ‘Outlook’.
Stap 4: Zorg ervoor dat de schakelaar naast ‘Sta meldingen toe’ is ingeschakeld.
Stap 5: Pas de meldingsinstellingen aan naar je voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld het type melding, het geluid en het meldingsbalkje wijzigen.

Outlook-meldingen aanzetten op Android:

Stap 1: Open de ‘Instellingen’ app op je Android-apparaat.
Stap 2: Zoek en tik op ‘Apps en meldingen’ (of ‘Apps’ en dan ‘Meldingen’).
Stap 3: Zoek en tik op ‘Outlook’.
Stap 4: Tik op ‘Meldingen’ en zorg ervoor dat de schakelaar naast ‘Sta meldingen toe’ is ingeschakeld.
Stap 5: Pas de meldingsinstellingen aan naar je voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld het type melding, het geluid en de trillingsinstellingen wijzigen.

Als alles goed is gegaan, ontvang je nu meldingen voor je Outlook-account op je iPhone- of Android-apparaat. Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte stappen en opties kunnen variëren, afhankelijk van het type iPhone- of Android-apparaat dat je gebruikt en de versie van het besturingssysteem.

Mocht je er toch niet uitkomen, neem dan contact op met onze IT-afdeling.

Het instellen van e-mailaccounts en het configureren van meldingen kan soms een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen, wij staan klaar om je te begeleiden bij het proces.

In deze werk-instructie zijn er stapsgewijze instructies gegeven voor het instellen van een Outlook-account op zowel Android- als iPhone-apparaten.

Hieronder vind je de stapsgewijze instructies van de video om jouw Public Support E-mailadres te koppelen:

E-mail-account instellen op Android-toestellen:

Stap 1: Open de ‘Instellingen’ app op je Android-apparaat.
Stap 2: Zoek en tik op de optie ‘Accounts’.
Stap 3: Tik op ‘Account toevoegen’ en selecteer ‘Microsoft 365’.
Stap 4: Voer je e-mailadres en wachtwoord in en tik op ‘Aanmelden’.
Stap 5: Je apparaat zal nu proberen om de serverinstellingen automatisch te vinden, maar als dit niet lukt, voer dan handmatig de volgende informatie in:

Voer je Public Support E-mailadres in.
Voer het wachtwoord van je Public Support E-mailadres in.

Let op: Om je Public Support e-mailadres te kunnen koppelen wordt ook gevraagd voor de applicatie: Intune-Bedrijfsportal. Deze moet zijn geïnstalleerd voordat je jouw e-mailadres kunt gebruiken.

Stap 6: Selecteer de gewenste synchronisatie-instellingen en tik op ‘Gereed’.

Outlook-account instellen op iPhone-toestellen:

Stap 1: Open de ‘Instellingen’ app op je iPhone.
Stap 2: Tik op ‘Accounts en wachtwoorden’.
Stap 3: Tik op ‘Account toevoegen’ en selecteer ‘Microsoft 365’.
Stap 4: Voer je e-mailadres en een beschrijving in en tik op ‘Volgende’.
Stap 5: Voer je wachtwoord in en tik op ‘Volgende’.
Stap 6: Je iPhone zal nu proberen om de serverinstellingen automatisch te vinden, maar als dit niet lukt, voer dan handmatig de volgende informatie in:

Voer je e-mailadres in
Stap 7: Selecteer de gewenste synchronisatie-instellingen en tik op ‘Bewaar’.

Let op: Om je Public Support e-mailadres te kunnen koppelen wordt ook gevraagd voor de applicatie: Intune-Bedrijfsportal. Deze moet zijn geïnstalleerd voordat je jouw e-mailadres kunt gebruiken.

Als alles goed is gegaan, dan zou je nu je Outlook-account moeten kunnen openen op je Android- of iPhone-apparaat en kunnen beginnen met het ontvangen en verzenden van e-mails. Mocht het toch niet lukken, kun je contact opnemen met onze IT-afdeling.

Het lijkt zo handig, je telefoon of laptop opladen via een USB kabel op bijvoorbeeld het vliegveld of in de trein, maar dit is niet geheel zonder risico. Hieronder lees je waar je op moet letten om wel veilig in het openbaar op te laden.

Het lijkt misschien handig om de openbare oplaadpunten te gebruiken, maar pas op! “Het is te vergelijken met het oppakken van een tandenborstel langs de kant van de weg en die in je mond stoppen. Je hebt geen idee wat ermee gebeurd is,” waarschuwt Caleb Barlow van IBM Security. Een hacker kan heel eenvoudig een extra chip in een oplader stoppen met malware erin en de USB-poort kan data doorsturen, dus je loopt het risico dat je telefoon of laptop gehackt wordt.

Er zijn betere opties om je apparaten op te laden. Zo kun je bijvoorbeeld beter gewoon gebruik maken van een stopcontact met je eigen lader of gebruik maken van een powerbank. En als je echt die USB-oplader wil gebruiken, dan is er altijd nog de zogenaamde juice-jack-defender. Dit handige apparaatje blokkeert alle inkomende data, waardoor enkel stroom door de kabel gaat.

Als je dus ergens een oplaadkabeltje ziet hangen, gebruik hem dan niet. Bescherm jezelf en je apparaten.