Informatief

Internet en internetbundels in het buitenland

Kan ik op reis gewoon gebruik maken van mijn mobiele data zonder extra kosten?

Verbonden blijven tijdens je reis is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als je paspoort. Of je nu wilt navigeren, contact wilt houden met vrienden en familie, of je favoriete serie wilt streamen, er zijn verschillende wensen om overal internettoegang te hebben.

 

Gebruik binnen de EU
Met de meeste mobiele abonnementen heb je dezelfde dekking en betaal je dezelfde prijzen binnen de EU. Dit betekent dat je je mobiele data kunt gebruiken zonder extra kosten.

Gebruik buiten de EU
Als je buiten de EU reist, kunnen de kosten aanzienlijk verschillen. Controleer altijd je mobiele abonnement en de tarieven voor mobiele data in het land van bestemming. Informeer bij je provider naar de kosten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Let op bij bootreizen
Tijdens bootreizen, vooral op internationale wateren, verbindt jouw telefoon vaak met het satellietnetwerk van het schip in plaats van met zendmasten op het vaste land. Dit kan leiden tot hoge kosten, variërend van €7 tot €20 per MB. Streamen en internetten kunnen dan flink in de kosten lopen.

Lokale simkaarten
Een van de eenvoudigste en voordeligste manieren om internet in het buitenland te gebruiken is door een lokale simkaart te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij kiosken, supermarkten of telefoonwinkels en bieden vaak voordeligere tarieven voor data, bellen en sms’en. Plaats de simkaart in je telefoon en je bent klaar om te internetten.

Gebruik van je mobiele telefoon als hotspot
Je kunt je mobiele telefoon gebruiken om internet te delen met andere apparaten zoals je laptop of tablet. Dit doe je door een mobiele hotspot te maken:

  • Voor iPhone: Ga naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot en zet deze aan.
  • Voor Android: Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Hotspot en tethering > Wi-Fi-hotspot en zet deze aan.
    Zo kun je de data van je telefoon gebruiken om andere apparaten met internet te verbinden.

Roaming bundels van je provider
Sommige Nederlandse providers bieden speciale roaming bundels aan die je kunt activeren voordat je op reis gaat. Deze bundels zijn vaak voordeliger dan standaard roaming tarieven. Informeer bij je provider naar de beschikbare opties en hoe je deze kunt activeren.

Gebruik een extra telefoon als hotspot
Als je een oude telefoon hebt, kun je deze als hotspot gebruiken. Koop een lokale simkaart voor deze telefoon en gebruik deze om een Wi-Fi netwerk te maken waarmee je andere apparaten kunt verbinden. Dit is een eenvoudige en flexibele manier om internet te delen, terwijl je je primaire telefoon voor je Nederlandse nummer kunt blijven gebruiken.

Hoe koop je een lokale simkaart:

  1. Bij aankomst op de luchthaven of in de stad, zoek naar kiosken of winkels die simkaarten verkopen.
  2. Kies een dataplan dat past bij jouw verbruik. Vraag de verkoper om hulp als je niet zeker bent.
  3. Plaats de simkaart in je telefoon en volg de instructies om deze te activeren.
  4. Noteer de pincode en pukcode van je oude simkaart ergens veilig, zodat je die niet vergeet.
  5. Zodra de simkaart is geactiveerd, kun je beginnen met internetten.

Met deze tips kun je zorgeloos genieten van je internetverbinding, waar je ook bent.