Informatief

Veilig internetten op vakantie

Het internet is een essentieel onderdeel van onze vakanties geworden, of het nu gaat om het boeken van hotels, het vinden van leuke activiteiten, of het delen van prachtige foto’s. Maar het gebruik van internet op vakantie brengt ook risico’s met zich mee. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen.

Gebruik veilige verbindingen
VPN is een soort beschermende laag voor je internetverbinding. Het maakt het moeilijker voor hackers om je gegevens te stelen. Populaire VPN’s zijn NordVPN en ExpressVPN. Ze zijn makkelijk te installeren en te gebruiken. Kijk of de websites die je bezoekt beginnen met “https://”. Wat betekent dat de site je gegevens versleutelt, wat veiliger is dan een “http://” site.

Bescherm je apparaten
Zet de “vind mijn apparaat” functie aan op je telefoon en andere apparaten. Mocht je iets kwijtraken, kun je het hiermee terugvinden of op afstand de gegevens wissen. Zorg ervoor dat de software op je apparaten up-to-date is. Dit helpt om je te beschermen tegen hackers. Schakel automatische updates in als je dat nog niet hebt gedaan.

Maak sterke wachtwoorden voor al je accounts en verander ze regelmatig. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites. Zet daarnaast automatische Wi-Fi en Bluetooth verbindingen uit als je ze niet gebruikt. Dit voorkomt dat je apparaat verbinding maakt met onveilige netwerken, en het helpt ook nog je batterij te besparen! Tenslotte gebruik MFA (Multi Factor Autenticatie) op je belangrijke accounts voor extra beveiliging. Dit betekent dat je, naast je wachtwoord, een extra code moet invoeren om in te kunnen loggen.

Beveilig je gegevens
Maak een back-up van belangrijke bestanden voordat je op reis gaat. Gebruik zowel een Cloudservice als een externe harde schijf om je gegevens veilig te bewaren. Gebruik geen openbare computers voor bankzaken of e-mail. Als je ze toch gebruikt, log dan uit en wis de geschiedenis op de browser.

Je scherm onleesbaar maken voor anderen
Gebruik een privacyscherm op je laptop of telefoon. Dit is een speciale folie die voorkomt dat mensen naast je mee kunnen kijken op je scherm. Het zorgt ervoor dat alleen jij, wanneer je recht voor het scherm zit, alles kunt zien, waardoor je gegevens beschermd zijn tegen nieuwsgierige blikken.